HIDEGEN SAJTOLT Tökmagolaj

 

Az olajtök magjából hidegen sajtolást követően mélyzöld-vörösesbarna színű, a natúr tökmagra jellemző ízű olajat nyerünk.

A hideg időszakban gyártott tökmagolaj hidegben bekocsonyásodhat, ezért ilyenkor inkább ne tegyük a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten tároljuk, hogy könnyebb legyen kiönteni. A minőséget ez a kocsonyásodás nem befolyásolja.

A hidegen sajtolt tökmagolajban a következő hatóanyagok találhatók meg:

delta-7 fitoszterol (ez a természetben ritkán fordul elő), szelén, telítetlen zsírsavak, A-, E- és F-vitamin, koenzim-Q (Q10-koenzim), és még rengeteg hasonló jótékony hatással bíró fitotápanyag.


Fontosnak tartom kiemelni, hogy tökmagolajunk VALÓBAN HIDEGEN SAJTOLT! Ezért ez igazán ritka és különleges olaj!

A hidegsajtolásnál semmilyen manipuláció nincs. Ahogy a természet adja a tökmagot, úgy kerül bele a sajtoló gépbe, így a hidegen sajtolt olajoknál marad meg a legtöbb növényi hatóanyag az olajban, bár a legkevesebb olaj nyerhető ki a magból ezzel a módszerrel. Ez utóbbi miatt viszonyleg kevesen gyártanak hidegen sajtolt tökmagolajat.

A tökmagolaj főbb jótékony tulajdonságai:

 


• Fontos szerepet játszik a prosztatarák megelőzésében.
• Erősíti az immunrendszert.
• Lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatát.
• Csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet, amellyel csökkenthető a szívinfarktus kialakulásának veszélye.
• Előnyösen befolyásolja az agyi keringés normális állapotának fenntartását.
• Elősegíti a fogyókúra során a zsírszövetek lebontását.
• Segít a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében, valamint a terhesség során a magzat idegrendszerének kifejlődésében.
• Lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
• Segíti a legyengült szervezet felépülését a betegség utáni lábadozás szakaszában.
• A tökmagolaj feszesíti és erősíti a kötőszövetet, ezért jól alkalmazható masszázsokhoz is.


Az idézetek forrása: Kovács József: Az olajok gyógyító ereje c. könyve


Ajánlott minimális fogyasztási mennyiség: 1 teáskanál/nap.

Felhasználási javaslat:
Jól használható nyers zöldségekhez, salátákhoz,
kifőtt tésztákhoz. Ízlés szerint
sóval ízesítve, finom kenyérrel fogyasztva,
zöldségekkel kitűnő reggelit-uzsonnát
készíthetünk vele. Kifejezetten aromás íze
pikánsan fűszerezi ételeinket.

A legtöbb Magyarországon kapható tökmagolaj szűz vagy extra szűz. Ilyen az őrségi, vagy stájer tökmagolaj is, melynek nagy hagyománya van arrafelé. Ízük karakteresebb, pirított jellegű, színük sötétebb. A szűz és extra szűz olajoknál darálással, vizezéssel, pirítással, sokszor sózással érik el azt, hogy a tökmagból több olaj jöjjön ki. A STÁJER TÖKMAGOLAJ TEHÁT NEM HIDEGEN SAJTOLT OLAJ! A hőhatás és a többi manipuláció miatt értelemszerűen kevesebb hatóanyagot tartalmaznak a szűz és extra szűz olajok, mint a hidegen sajtolt olajok. Néhány multinacionális üzletláncban kapható tökmagolajok többnyire Ausztriából származnak, viszont tudomásom szerint szlovén importból. Szlovéniában nagy divat manapság a szűz gyártási technológia. Az nem hidegen sajtolás, ha a pirítás után lehűtik a tökmagot. Ez egy megtévesztés! Ha már egyszer megpirították, akkor már feltáródtak a sejtek a nagyobb olajkihozatalhoz, továbbá sok értékes hatóanyag elveszik belöle. Tehát a stájer tökmagolajra és a szűz eljárással készült olajokra nem szabadna ráírni hogy hidegen sajtolt! Ugyanis van olyan gyártó aki ráírja - tisztelet a kivételnek. Az ilyen olajokat szívesen bevizsgáltatnám, főként akkor, ha hidegen sajtoltként van megjelölve - ami már önmagában is megtévesztés lenne. Remélem, mielőbb eljutunk oda, hogy az import élelmiszereket ugyanolyan alapossággal vizsgálják át, mint a hazait.

Ezen a videon jól látszik, hogy a hidegen sajtolásnál a maggal semmilyen manipulációt nem követnek el. Olyan formában kerül a gépbe, ahogyan a Jóisten megteremtette. Itt éppen diót sajtolnak, 0:20-tól érdekes. 

Egy levélíró érdeklődött a gyártási eljárásunk után. Elég tanulságos, ezért itt mellékeltem:

 

This is an enquiry e-mail viahttp://bekebeliarany.hu/  from:
<t*****l@mo***.hu>

Tisztelt Uram,
A tökmag- és mák- és lenolaj sajtolási technológiája érdekel. Egy gyártónál olvastam, hogy őrlés után 
vízzel dagasztják, enyhén pírítják, majd sajtolják.
Ez általános eljárás? Önöknél is így készül? Üdvözlettel, **** László

 

Tisztelt ****** úr,
Amit Ön írt, az a szűz, vagy extra szűz gyártási eljárás, melynek sokkal nagyobb a kihozatala, mint a hidegsajtolásnak.
Milyen célból érdekli a technológia?
Üdvözlettel
Elek szabolcs
***** László <t****l@mo****.hu> írta:

Tisztelt Elek Úr,

Köszönöm válaszát!
A technológia annyiban érdekel, hogy családi felhasználásra igyekszem 
az egészség szempontjából legértékesebb olajokat használni.
Ha pl. tökmag olajat mindenki szűz technológiával gyárt, akkor 
elfogadom és ezt fogom vásárolni. De ha hidegsajtolással is készíthető 
megfizethető áron, akkor ezt sokkal többre értékelem és biztosan ezt 
fogom megvenni. Ugyanez igaz mákra, napraforgóra, lenmagra.
Szeretnék eligazodni az Internet adta nagy kínálat közt és tényleg a 
legjobbat vásárolni. Jól gondolom, hogy Önök hidegen sajtolnak víz 
hozzáadása és pirítás nélkül? Küldene árlistát?

Üdvözlettel,
****** László

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ

Elfogadom